In mijn vorige post schreef ik dat we van de door ons geplukte zwarte bessen sap maakten. Hier volgt het recept. Doe één liter bessen - zonder ze eerst te kneuzen of fijn te drukken - in een pan. Een andere hoeveelheid kan natuurlijk ook, maar pas dan de hoeveelheid water en suiker naar verhouding aan. Voeg drie en een halve deciliter water toe en breng het geheel aan de kook.
Laat het water en de bessen tien minuten zachtjes koken. Druk tijdens het koken met een spatel of lepel de bessen fijn tegen de zijkant van de pan zodat al het sap uit de bessen loopt.
Nu gaan we het sap van de bessenmassa scheiden en de suiker toevoegen.
Giet de inhoud van de pan - bessenmassa en sap - via een zeef in een andere pan. Laat het geheel goed uitlekken.
Je kunt eventueel met een spatel of lepel al het vocht uit de bessenmassa door de zeef heen duwen.
Breng het sap wederom aan de kook. Voeg naar smaak - twee à drie deciliter - suiker toe. Roer het sap totdat alle suiker goed is opgelost. Giet het sap in met kokend water goed schoongemaakte glazen flessen en laat het afkoelen. Koel bewaren en binnen enkele weken opdrinken, naar smaak aanlengen met wat water. Lekker en gezond!
Hej,
BeantwoordenVerwijderenWat heerlijk toch al die gezonde dingen uit de natuur. Erg leuk om te doen allemaal.Jullie kelder zal wel al een grote voorraad hebben voor de aaankomende winter...
Groet, Marlies
Het 'probleem' is alleen dat het allemaal zo lekker is dat de voorraad het einde van de winter bij lange na niet gaat halen :-(
VerwijderenEen vanillestokje mee laten koken maakt het extra lekker. Ingedikt sap met magere yoghurt is een heerlijk toetje. Niet door de zeef halen, gewoon de hele (kapotgeduwde) bes :)
BeantwoordenVerwijderenZo gaat niets verloren.
Dank je wel voor deze goede tips!
VerwijderenMet hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicole