zondag 4 augustus 2013

Noodlanding

Vrijdagmiddag waren enkele inwoners van buurdorp Gustavsfors getuige van hoe er plotseling een zweefvliegtuig rakelings over de daken scheerde. Om vervolgens - net aan enkele grazende paarden missend - in een weiland langs de rivier een noodlanding te maken. De piloot kwam met de schrik vrij en het vliegtuig was onbeschadigd. Dat had echter ook anders kunnen zijn. Het betreffende weiland is namelijk de enige plek in de wijde, wijde omgeving waar je zonder ernstige brokken te maken met een zweefvliegtuig of een klein vliegtuigje kunt landen.
 
Maar waar was het zweefvliegtuig vandaan gekomen? Vanaf het vliegveld bij Hagfors wordt niet met dergelijke vliegtuigen gevlogen. En verder hebben wij in al die jaren dat we hier wonen nog nooit een zweefvliegtuig over zien komen. Tja, nu wordt het pas echt een leuk verhaal.
 
Het zweefvliegtuig in kwestie was opgestegen in Vansbro, vanaf het zweefvliegveld bij Dala-Järna. Dat is hemelsbreed zo'n zeventig kilometer hiervandaan. En dat is nu precies waar wij afgelopen vrijdag aan het begin van de middag waren. Terwijl we op het terras van de plaatselijke pizzeria van een heerlijke pizza genoten, zagen we hoe een klein eenmotorig vliegtuigje enkele zweefvliegtuigen de lucht in trok. Waarop we ons afvroegen waarheen de thermiek deze zou voeren. Uiteindelijk terug naar het vliegveld dachten we. Mooi niet dus. We hadden nooit kunnen bevroeden dat één van deze zwevers enkele uren later zeventig kilometer verderop bij ons in de achtertuin zou landen. Hoe groot is nou de kans daarop?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!