zaterdag 19 oktober 2013

Elandenjacht

We kunnen er niet omheen, er zijn ook minder mooie momenten. Zo begon afgelopen maandag de jaarlijkse elandenjacht. Nu hebben we sinds we negen jaar geleden voor het eerst met de aanblik van een doodgeschoten eland werden geconfronteerd wel het één en ander gezien. En daardoor brengen de taferelen die deze jacht met zich meebrengt bij ons inmiddels minder onrust teweeg dan toen. Maar toch laat hetgeen zich tijdens het jachtseizoen in de bossen afspeelt ons verre van onberoerd. Zeker als het zo dichtbij komt als afgelopen week. Twee dagen lang was de directe omgeving van ons huis het toneel van een onverbiddelijke drijfjacht die uiteindelijk vijf elanden - drie honkvaste en twee toevallige passanten - het leven kostte. Een andere dag legden aan de achterkant van de heuvel waartegen ons huis ligt ook nog eens twee elanden het loodje. Dit jaar hadden de jagers dus veel geluk en de dieren duidelijk niet. Tja, wat moeten we er verder van zeggen? De elandenjacht is onlosmakelijk verbonden met het leven in Zweden. Wij doen als toeschouwers slechts verslag van wat we meemaken. En daar zullen de komende tijd waarschijnlijk geen ontmoetingen met elanden meer bij zijn. De bossen rondom ons huis zijn namelijk leeg en ja, dat vinden we erg jammer.

Waarschuwing: onderstaande foto's kunnen als onprettig worden ervaren, je kunt er ook voor kiezen om ze niet te bekijken.

10 opmerkingen:

 1. De discussie hier in westen van Nederland, de AWD (Amsterdamse Waterleiding Duinen), laait regelmatig op:.....het afschieten van damherten, er zijn hier veel te veel damherten, maar als de bossen rondom jullie leeg zijn, waarom wordt er dan gejaagd? Van Finland weet ik dat als er een eland wordt geschoten op jouw land, je er dan een stuk van krijgt van de jager....heb er ooit van gegeten. Is het een sport of noodzaak?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de basis is de elandenjacht een noodzaak. Om een lang verhaal kort te maken heeft dat onder andere te maken met de verkeersveiligheid en het voorkomen van schade aan de bosbouwindustrie. Sinds de recente opkomst van de wolvenstam is in sommige gebieden - zoals bij ons - het evenwicht echter zoek. Ondanks de roofdierdruk zijn de jachtquota niet noemenswaardig aangepast en raken de bossen nu op sommige plaatsen akelig 'leeg'. En dat zou niet de bedoeling moeten zijn.

   Verwijderen
 2. Ook bij ons rond het huis zijn veel elanden gesneuveld, en dan nog hoor ik jagers klagen als ze maar 6 kalven en een stier hebben kunnen schieten. Ondanks het feit dat ik graag een stukje elanden vlees lust, zal ik nooit kunnen wennen aan jagersvolk, en hun manier van jagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het blijft een lastig fenomeen. Zeker als je er - zoals wij emigranten - niet mee bent opgegroeid.

   Verwijderen
 3. Tja, niet leuk, maar wel traditie in Zweden. Weet van mijn familie dat zij daar ook aan mee deden.
  Gelukkig mag maar een beperkt aantal elanden geschoten worden.

  Hopelijk zien jullie toch snel weer een eland bij jullie in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste hopen wij ook. Al zullen we het dan wel voor ons moeten houden om hier niet direct weer enkele enthousiaste jagers naartoe te lokken. Sorry lezers!

   Verwijderen
 4. Hej Ben en Nicole,

  Zoals ik op fb ook al zei vind ik het nog steeds geen mooi zicht maar ik begrijp wel dat het erbij hoort in Zweden. Ikzelf zou het nooit doen maar zou dat met geen enkel dier doen. Zelfs geen vis ( watje he;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, alsof de vleesindustrie buiten Zweden zo "dierhumaan" is, daar spelen zich 24/7 de meest gruwelijke slachtpartijen af. Vergeleken daarmee is Zweden echt småpotatis! Ik ben er mee opgegeroeid en ging vroeger wel eens mee op drijfjacht en heb voornamelijk de koude voeten onthouden... die van mij dan hé! De discussie zal wel ophouden als de laatste eland is afgeschoten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk. De elanden in Zweden hebben - al sneuvelen velen van hen uiteindelijk tijdens de jacht - een heel wat beter leven dan bijvoorbeeld alle dieren die hun dagen binnen de muren van de bio-industrie slijten. En ook in andere landen wordt gejaagd...

   Het was overigens niet de bedoeling om een discussie te beginnen. We doen gewoon verslag van wat we beleven ;-)

   Verwijderen
 6. Ik weet dat het nu eenmaal zo is maar....walgelijk!
  Ik die al bij wijze van tranen in de ogen krijg als ik een vlieg dood mep;)
  ( die vervolgens dan weer smakelijk opgegeten wordt door een van onze katten)
  Nee, aan ons niet besteed dat jagen.
  Maar ook hier om ons heen regelmatig geknal want we zitten nu eenmaal rural en dan heb je gewoonweg meer te maken met het fenomeen jagen!
  Tis niet anders...

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!