maandag 14 oktober 2013

Winterbanket

De ochtend na onze thuiskomst worden we hartelijk verwelkomd door een grote hoeveelheid vogeltjes die zich op ons erf heeft verzameld. Ze zijn er weer allemaal. De koolmeesjes, pimpelmeesjes, boomkruipers, matkopjes, glanskopjes en ga zo maar door. Luid kwetterend en tjilpend zitten ze in de bomen, op de grond en zelfs tot op de vensterbanken aan toe. Sommigen vliegen rondjes op de plekken waar 's winters de voederplaatsen staan. De brutaalsten van het stel - ja, dat zijn de matkopjes - zoeken ons zelfs heel bewust op. Ze vliegen rondjes om ons heen en gaan nog net niet op onze schouders zitten. Wat een fantastisch weerzien!

Al deze diertjes zijn door de oprukkende kou en duisternis geprikkeld om een plek te zoeken om te overwinteren. De aanwezigheid van beschutting en voer zijn daarbij essentieel. Met dat eerste zit het hier wel goed, maar de voertonnen in de schuur zijn nog allemaal leeg. En daarom bestaan de eerste boodschappen die we doen - zelfs nog voordat we onze eigen koelkast weer vullen - uit een flinke hoeveelheid vetbollen en zonnebloempitten voor onze gevederde vrienden.


Vanaf nu is het winterbanket voor de vogels geopend.

9 opmerkingen:

 1. Wat gezellig om te lezen. Jullie zijn dus niet uit het oog.......

  Wordt weer een dure winter voor jullie, maar wel erg leuk om die diertjes te zien.

  Straks wordt het bij ons ook weer tijd om de vogeltjes bij te voeren.
  Gezellige tijd dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De handel in vogelvoer is helaas ook hier in Zweden big business geworden. In krap tien jaar tijd zijn de prijzen min of meer verdubbeld. Maar om die arme diertjes daar nu honger om te laten lijden... Bovendien is hun aanwezigheid inderdaad veel te gezellig :-)

   Verwijderen
 2. Zullen we zeker gaan doen, maar hier zuidelijker (hoogte JKPG) lijkt het me wat vroeg om ze nu al bij te voeren. Of ben ik daarin te kritisch???

  p.s zag dat er nog meer met zo'n raar adres antwoorden, dus dan kan het voor ons ook wel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Harry & AnneMarie,

   Wanneer er regelmatig nachtvorst is en de vogels massaal weer uit het bos tevoorschijn komen, dan is wat ons betreft de tijd daar. Sterker nog, ze komen het ons gewoon 'vertellen'. Ze beginnen de gevels af te grazen op zoek naar de laatste insecten, tikken tegen de ramen, fladderen om ons heen en ga zo maar door. Hier is dat altijd in oktober. Waarschijnlijk is het bij jullie iets later, kijk goed naar de 'tekenen'. En nee, het kan geen kwaad om iets te vroeg met voeren te beginnen. Behalve voor je portemonnee ;-)

   Dat rare adres ontstaat omdat je er een &-teken in gebruikt. Dat kan het systeem op die positie niet aan. Je kunt dus beter 'en' schrijven.

   Met hartelijke groet, Ben & Nicôle

   Verwijderen
 3. Haha...zo herkenbaar ook hier weer de nodige kilo`s binnen gehaald en is het genieten voor hun en ons!

  groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi, een win-winsituatie dus :-)

   Groeten terug, Ben & Nicôle

   Verwijderen
 4. Geweldig hè???
  Jullie zijn zo te zien al net zo gek als wij....grote zakken met voer worden ingeslagen om onze vogelvrienden dichtbij huis te houden maar vooral de winter door te helpen!
  En omdat ze daardoor al ieder ochtend luid kwetterend in de grote dikke cedar zitten nabij ons slaapkamerraam en wij daardoor iedere ochtend heel vroeg al door hen gewekt worden nemen we maar op de koop toe...;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is er mis met vroeg opstaan? Pluk de dag!

   Ja, geweldig!!!

   Verwijderen
  2. Hahaha, niks mis met vroeg opstaan! Dat doen we al iedere dag....uitslapen is niks voor de levensgenieters.
   Maar...er is natuurlijk wel een verschil met 6.00 uur op of om 4.30 uur al wakker gemaakt worden...;)

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!