donderdag 4 december 2014

Gevallen

Gisteren is de Zweedse regering gevallen. Na de verkiezingen van 14 september kreeg Zweden na twee mandaatperiodes door een centrumrechtse regering te zijn bestuurd een linkse regering. Deze kon aan de verkiezingsuitslag weliswaar een klein overwicht op de centrumrechtse alliantie, maar geen absolute meerderheid in de Zweedse Riksdag ontlenen. Sverigedemokraterna die met hun op het sterk verminderen van de immigratiestroom gerichte programma met bijna 13% van de stemmen de derde partij van Zweden werd, kreeg in de Riksdag de macht om door de centrumrechtse oppositie te steunen de roodgroene minderheidsregering te dwarsbomen.
 
Terug naar de dag van gisteren. Toen werd er in de Riksdag gestemd over de begroting voor 2015 en gebeurde er wat bijna iedereen al had zien aankomen. Om te beginnen kregen de begrotingsvoorstellen van de roodgroene regering geen meerderheid. En vervolgens werd met steun van Sverigedemokraterna een door de centrumrechtse oppositie ingediende alternatieve begroting aangenomen. Daardoor werd het voor de door Stefan Löfven voorgezeten roodgroene regering - omdat daar in de met de meerderheid van stemmen aangenomen begroting geen geld voor is - onmogelijk om de speerpunten van haar verkiezingsprogramma uit te voeren en kon de kersverse premier dan ook niet anders dan na amper twee maanden 'regeren' nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Op 22 maart 2015 mag Zweden weer naar de stembus en het is maar te hopen dat de uitslag van díe verkiezingen Zweden niet nogmaals met een bestuurlijke impasse opzadelt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!