woensdag 24 december 2014

Onze eerste kerst in Zweden

Vele jaren - het lijkt wel een eeuwigheid - geleden maakten we tijdens onze eerste kerst in Zweden kennis met het typische Zweedse julbord - kerstbuffet - dat op julafton - kerstavond - op het menu van het gemiddelde Zweedse gezin pleegt te staan. Die koude decemberavond in 2005 genoten we bij onze Zweedse vrienden Mikael en Ewy voor het eerst van traditionele Zweedse lekkernijen zoals Janssons frestelse, gemarineerde zalm, gehaktballetjes, kerstham, ingelegde haring, een uitgebreid assortiment aan worstjes, bietensalade, met nepkaviaar gevulde eieren en ga zo maar door. Al dit lekkers werd naar goed Zweeds kerstgebruik weggespoeld met een grote hoeveelheid gedestilleerd en het eetfestijn werd afgesloten met ris à la Malta als dessert. Het was erg gezellig en een van de vele onderdompelingen in de Zweedse cultuur waarop Mikael en Ewy ons tijdens het eerste jaar van ons nieuwe leven in Zweden trakteerden, iets waarvoor we ze nog altijd erg dankbaar zijn.
 
De grootste verrassing die we destijds tussen de etenwaren van het julbord aantroffen, was voor ons een oude bekende: boerenkool. Helaas niet als lekkere stamppot met spekjes, maar als decoratie tussen de andere gerechten. Dat was natuurlijk aanleiding tot een interessant gesprek met onze Zweedse vrienden. En erg verhelderend bovendien. Toen begrepen we eindelijk de verbijstering van de cassière van de plaatselijke supermarkt toen Nicôle enkele weken daarvoor voor het eerst welgeteld één zak boerenkoolbladeren op de groente-afdeling aantrof, die meteen confisceerde en bij het afrekenen blij vertelde dat ze daar die avond eens even flink van zou gaan genieten. Net alsof je zou vertellen je dat een lekker maaltje sparrentakken zou gaan bereiden...

Wordt vervolgd...

 
Op bovenstaande foto uit de oude doos staan we aan de vooravond van onze eerste kerst in Zweden voor ons oude huis in Lilla Laggåsen.
 
Vergeet niet om je keuze voor de post en foto van het jaar kenbaar te maken. Kijk voor meer informatie op Post en foto van het jaar. Alvast bedankt!

1 opmerking:

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!