zondag 7 december 2014

Kersttrol maken

Op veler verzoek hierbij de uitleg hoe je de kerstmannetjes - of kersttrollen zoals wij ze noemen - die onlangs op onze blog te zien waren zelf kunt maken. Om te beginnen heb je een stevig blok hout nodig. Rond of vierkant, dat maakt niet uit, zolang het maar stevig rechtop blijft staan.


Plaats een flink aantal sparrentakken - of coniferentakken - rondom het hout en zorg dat de onderkanten daarvan iets uitlopen over de oppervlakte waarop je werkt. De uiteinden die aan de bovenkant uitsteken, knip je er later nog af.


Zo, het stuk hout is nu helemaal ingepakt en het is tijd om de takken vast te zetten met een stuk ijzerdraad.


Stevig vastsnoeren, zodat de takken niet loslaten!


De aan de bovenkant uitstekende takken knip je nu netjes op gelijke hoogte af. Laat de uiteinden iets boven het hout eindigen, deze geven later wat stevigheid in de muts!


De takken zijn nu afgeknipt én vastgesnoerd.


De hoogste tijd om de neus aan te brengen.


Om dit op de juiste hoogte te doen, kun je het beste eerst de muts over de takken plaatsen. Zorg dat je het ijzerdraad netjes onder de randen wegstopt. Ik heb voor de foto even de muts van een eerder gemaakte trol geleend, later leg ik je uit hoe je eenvoudig zo'n muts kunt maken.


Voor de neus kun je verschillende voorwerpen gebruiken. Ik heb onder andere trollenneuzen van aardappels en dennenappels gezien. Je zou ook kunnen denken aan appels of sinaasappels. Maar aangezien de vogels in onze tuin hebben bewezen dat ze van fruit houden, heb ik gekozen voor een minder aantrekkelijke variant.


Zet de neus vast met ijzerdraad, vlak onder de muts.


Nu nog even een muts maken. Ik heb een lapje rode stof uitgezocht dat mooi rond het 'hoofd' van de trol past. Met naald en draad heb ik de stof met wat snelle steken aan elkaar vastgenaaid. De bovenkant laat ik open.


Als je het echt netjes wilt doen, dan kun je de muts ook aan de bovenzijde dichtnaaien. Wie in het bezit is van een naaimachine kan het vast nóg veel netter doen!


Ik maak de bovenkant echter eenvoudig dicht met wat ijzerdraad en bind er vervolgens een mooi sierlintje omheen.


Dat zet ik vast met een lijmpistool, zodat je het ijzerdraad niet meer ziet. De muts is daarmee gereed en ziedaar, je kersttrol is klaar!

10 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dank je wel, de trollen bewaken nu onze voordeur ;-)

   Verwijderen
  2. En...... hebben ze al iemand tegengehouden?

   Verwijderen
  3. Geen idee Wilma, ze doen hun werk in stilte ;-)

   Verwijderen
 2. Marijke Stelpstra7 december 2014 om 22:08

  Dank je wel voor je duidelijke uitleg! Ik ga hem zeker maken met de cliënten op mijn werk. Ze zullen het leuk en zeer grappig vinden, dat weet ik zeker!

  En oh.... wat ligt jullie huis daar mooi in de bossen en sneeuw. Wow!

  Lieve groetjes van Marijke uit Apeldoorn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, ik hoop dat het een succesvolle activiteit wordt op het werk! Het is inderdaad niet al te moeilijk, dus het lijkt me goed te doen. Het huis dat je op de foto ziet is de oude stuga, die al aanwezig was voordat het huidige woonhuis werd gebouwd. De sneeuw is voorlopig weer even gesmolten, maar de winter is dan ook nog maar net begonnen, we krijgen vast nog wel meer witte vlokken ;-)
   Groetjes en veel succes.

   Verwijderen
  2. Marijke Stelpstra9 december 2014 om 19:13

   Hey Nicole,

   Ik heb al enige keren geprobeerd de laatste 2 boeken via jullie blog te bestellen. Helaas niet gelukt. Is het misschien mogelijk deze te bestellen op deze manier? Ik weet dat berichtjes eerst door jullie goedgekeurd worden eer ze geplaatst worden. Dat geeft mij het vertrouwen dat ik met een gerust hart een eventueel emailadres bij jullie achter te laten. Is dat voor jullie oké?

   Ik begrijp dat het een ongebruikelijke manier is, maar ja, ben intussen een beetje moedeloos...!

   Lieve groetjes van Marijke uit Apeldoorn

   Verwijderen
  3. Hej Marijke,

   Vervelend dat het niet is gelukt om de boeken te bestellen. Helaas hebben we momenteel geen eenvoudiger manier om de boeken te koop aan te bieden, maar uiteraard kunnen we je behulpzaam zijn bij de bestelling. In dat geval betaal je het verschuldigde bedrag rechtstreeks aan ons, en wij regelen de bestelling.
   Helemaal bovenaan deze pagina (aan de rechterkant) staat het kopje 'Contact'. Daaronder vind je zowel van Ben als van mij een e-mailadres, zodat je rechtstreeks met ons kunt mailen. Wanneer je ons even een mailtje wilt sturen dan nemen we contact met je op en zorgen ervoor dat de boeken zo snel mogelijk in je bezit komen!

   Lieve groet terug, Nicole.

   Verwijderen
 3. Dank je wel voor de heldere uitleg! Jullie hebben natuurlijk wel heel veel geluk met jullie woonplek midden in het bos. Maar eens zien waar ik sparren- of coniferentakken vandaan kan toveren ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, dat is in Nederland uiteraard een stuk lastiger dan hier. Misschien iemand met een coniferenheg in de buurt die het niet erg vindt als deze wat wordt bijgesnoeid? ;-)

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!