donderdag 3 november 2011

De schoorsteenveger

Vandaag was het weer tijd voor de halfjaarlijkse schoonmaakbeurt van houtfornuis, houtkachel, kakelugn en natuurlijk de schoorsteen. We hadden nog maar nauwelijks ons ontbijt achter de kiezen, toen de schoorsteenveger - ruim een uur te vroeg - al voor de deur stond. Natuurlijk konden we het niet nalaten om hem even te plagen met de vraag of hij wellicht nog op zomertijd werkte. Maar nee, dat was niet het geval, zo verzekerde hij ons. Hij had bij zijn vorige adres gewoon de koffie overgeslagen om daar bij ons rustig van te genieten.

Uiteraard moest hij daarna ook nog stevig aan de bak. Omdat zowel houtfornuis als kakelugn dagelijks worden gebruikt, is het zeker geen overbodige luxe dat deze twee keer per jaar grondig van roet worden ontdaan. En voor de schoorsteen - voor elke vuurbron is er een apart kanaal - geldt natuurlijk hetzelfde.

Anderhalf uur later was de klus geklaard. Tot het volgende bezoek van de schoorsteenveger - dit staat gepland voor februari 2012 - kunnen wij weer naar hartelust stoken. Zonder gevaar voor schoorsteenbrand en andere ellende. En dat is met de winter voor de boeg een prettige gedachte.

3 opmerkingen:

 1. Ja, inderdaad een mooi gezicht.

  Graag ook een foto maken in februari a.s.!
  Want dan ligt er vast en zeker sneeuw op het dak en schoorsteen.

  Klimt hij dan met ijzers onder zijn schoenen?

  Wil het graag zien!

  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aan de achterzijde van het huis ligt er een ladder op het dak waarover de schoorsteenveger als het ware naar de schoorsteen kan lopen.

  's Winters als er sneeuw op het dak ligt (de afgelopen twee winters was dat heel veel sneeuw), dan gebruikt hij geen ijzers oid maar loopt hij gewoon op de plaats waar de ladders ligt omhoog. Zelf heb ik dat ook een keer gedaan en ik moet zeggen dat je dan door de sneeuw heen nog steeds wel wat houvast aan de ladder hebt. Je moet echter wel 'vertrouwen' hebben. En geen hoogtevrees natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!