vrijdag 18 november 2011

November wandeling

Elke dag weer is er hier zoveel moois te zien. Dwalend door de omgeving maakte ik de afgelopen dagen onder andere de volgende plaatjes.


Uitzicht over een met mist gevulde vallei. Het heeft iets sprookjesachtigs.


IJs in een greppel langs de weg.


Een omgewaaide esp. Elanden hebben de stam grotendeels van zijn schors ontdaan. Voor hun zijn de bladeren en takken van deze boom geliefd voedsel. Normaal gesproken laten ze de schors van levende bomen met rust, maar een omgewaaid exemplaar wordt over het algemeen gauw van zijn bast ontdaan.


Zo ziet het er lager op de stam van dichtbij uit. De groeven welke de eland met zijn tanden in de boomstam heeft gemaakt, zijn duidelijk te zien. Het moet een aardige klus zijn geweest. Een eland heeft namelijk alleen voortanden in zijn onderkaak.


Deze graspol - een beetje in hartvorm - brengt nog wat kleur in het verder wat kleurloze bos.

5 opmerkingen:

 1. prachtige foto's, wat een gekke foto van die boomstammen. Komen jullie ze nog wel eens 'in het echt' tegen die elanden? In al die jaren dat ik al naar Zweden kom ben ik er nog geen enkele tegengekomen, maar misschien zaten we iedere keer te laag in Zweden ik weet het niet.

  Wens jullie een fijn weekend toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig, wat zullen jullie hiervan genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De eerste foto is geweldig !!!!. De rest ook trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige plaatjes, ook die van 16 november met de lichtbreking. Dat maakt het gebrek aan sneeuw weer helemaal goed-

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ilse: Dank je. En ja, we komen nog steeds af en toe een eland (heel soms ook twee of drie) tegen, maar wel veel minder dan enkele jaren geleden. In het gebied waar wij wonen, staat de elandenstam onder grote druk van zowel roofdieren als jagers. Het is wat ons betreft jammer dat deze laatsten geen rekening houden met de verminderde beschikbaarheid. Elanden komen in principe op het hele Zweedse vasteland voor.

  Marjoke: jazeker!

  Hans & Willem: dank je.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!