woensdag 4 september 2013

Appelmoes!

We maken een jaar door dat erg verschilt van al onze voorgaande jaren in Zweden. Voor een deel hebben we daar door onze eigen keuzes - zoals bijvoorbeeld met betrekking tot ons reisgedrag - zelf de hand in. Voor een ander deel scheept Het Toeval - als dat tenminste bestaat - ons met een aantal interessante dingen op. En ten slotte schotelt Moeder Natuur ons - middels een wat weer betreft heel aparte zomer - steeds weer nieuwe verrassingen voor.
 
Zo staan er bij de vele voormalige boerderijen hier in de buurt - nu verlaten of als vakantiehuis in gebruik - over het algemeen wel enkele appelbomen. Mooi, dachten we toen we dat een dikke acht jaar geleden na onze vestiging op Lilla Laggåsen constateerden. We zagen ons in de herfst al wekenlang appels eten en daarna nog tot ver in de winter van zelfgemaakte appelmoes genieten. Wat kwamen we echter bedrogen uit. Geen van de bomen produceerde appels die op enigerlei wijze voor consumptie geschikt waren. Als een boom al appels droeg dan vielen deze tijdens de groei al ten prooi aan rot, schimmel en insecten. En zo ging het jaar na jaar totdat we uiteindelijk wat appels en appelmoes betreft de hoop opgaven.
 
Dit jaar is echter bijna alles anders. Ook wat de appelbomen betreft. We hebben er een aantal gevonden die een flinke hoeveelheid appels hebben voortgebracht die er niet alleen behoorlijk uitzien, maar ook nog goed smaken bovendien. Zo hebben we deze gele appels met rode wangen.


En deze groene exemplaren. Geen idee wat voor soorten het zijn, dat laten we graag aan de experts over.


Beide soorten zijn echter goed voor overheerlijke appelcompote. De afgelopen dagen heeft Nicôle overuren gemaakt achter het fornuis. En uiteraard heb ik geholpen met schillen. Dat was trouwens wel nodig ook. Want alhoewel de appels dit jaar van uitzondelijke kwaliteit zijn, hebben de meesten wel hun gebruikelijke formaat. En dat is niet bepaald groot, zoals je op onderstaande foto kunt zien.

 
We klagen echter niet. Integendeel. We zijn maar wat blij dat één van onze eerste dromen op het gebied van eten wat de natuur biedt, uiteindelijk toch in vervulling is gegaan.

2 opmerkingen:

 1. Oh heerlijk!!!
  Nu wij eenmaal op ons nieuwe stekkie wonen zien ook wij wat er in de overvolle bloesembomen is komen te hangen....APPELS!!!
  Ook in alle soorten en kleuren en ook hier jammer genoeg niet van zulke goede kwaliteit zodat we ze gewoon kunnen eten.
  Vele bomen zijn verwilderd en moeten nodig gesnoeit zodat we hopen alsnog eens ooit echte appels te kunnen plukken en eten van onze appelbomen.
  Dus ook voor mij, deze week plukken en omtoveren naar heerlijke appeltjesmoes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk. Veel plezier met de oogst en eet smakelijk!

   Groeten, Ben & Nicôle

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!