vrijdag 6 september 2013

Plofzwam

Een andere opmerkelijke zwam in de paddenstoelenbijt is de ontploffende paddenstoel. De eerste keer dat ik van het bestaan van een dergelijke paddenstoel hoorde, was toen ik halverwege de jaren zestig als kleuter een grammofoonplaat kreeg met daarop een hoorspelversie van Kuifje en de geheimzinnige ster. In dat spannende verhaal - ik was immers nog maar een kleuter - reisde Kuifje met een boot naar het poolgebied om een in zee terechtgekomen reuzenmeteoriet te bestuderen. Op die meteoriet groeiden reusachtige paddenstoelen die uiteindelijk met een enorme knal ontploften. Maar alhoewel ik destijds behoorlijk in de ban was van het verhaal, wist ik natuurlijk wel dat dergelijke paddenstoelen niet bestonden.
 
Inmiddels weet ik beter. Ontploffende paddenstoelen bestaan wel degelijk. En dan bedoel ik geen zwammen die openbarsten om hun sporen te verspreiden, maar paddenstoelen die op een zodanige manier uit elkaar ploffen dat de 'brokstukken' op ruime afstand terechtkomen. Kijk maar eens naar onderstaande foto. Dit is wat er overbleef van een paddenstoel met een fraaie bruine hoed. Na de 'knal' ligt de steel netjes in het midden van een cirkel gevormd door de restanten van de uit elkaar geplofte hoed. Voor alle duidelijkheid: onderstaande foto is niet in scène gezet. Maar het is natuurlijk maar de vraag of het 'ontplofverhaal' op realiteit is gebaseerd. Ik ben benieuwd of er iemand is die daar iets zinnigs over kan zeggen.

2 opmerkingen:

 1. Hej Ben en Nicole,

  Wist niet dat deze paddestoelen bestonden. Wonderlijk....Ken wel Bovisten die openknappen en dan een stofwolk van sporen geven.

  Fijne zondag en groetjes van Marlies en Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, het lijkt er toch echt op...

   Bedankt, van hetzelfde en groeten terug, Ben & Nicôle

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!