woensdag 11 september 2013

Kyrkoval

Aanstaande zondag is de dag van de kyrkoval. Vrij vertaald betekent dit dat dan de kerkverkiezingen worden gehouden. Om de vier jaar mogen alle leden van de Zweedse kerk die zestien jaar of ouder zijn naar de stembus om het plaatselijke, regionale en landelijke bestuur van hun kerk te kiezen. De kyrkoval is voor zover wij weten een typisch Zweeds verschijnsel. We kunnen ons in elk geval niet herinneren in Nederland ooit iets te hebben meegekregen over een dergelijke mate van democratie binnen de katholieke of hervormde kerk. Al gebiedt de eerlijkheid ons natuurlijk wel te zeggen dat dit ook aan - met alle respect - ons gebrek van interesse voor en kennis van kerkelijke zaken kan liggen.


Ook heel apart is dat er in Zweden wat bestuur betreft niet bepaald een scheiding van kerk en staat aanwezig is. De verkiezingsstrijd in de aanloop naar de kyrkoval wordt namelijk gewoon door de gevestigde politieke partijen en allianties gevoerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!