Niet lang na onze ontdekking van de peenrode melkzwam hebben we nog een meevaller op paddenstoelengebied. Onderweg naar een training op de schietbaan komen we een kennis tegen en komt het gespreksonderwerp op eetbare paddenstoelen. Nou, onze kennis weet er nog wel één die zeer beslist de moeite waard is: de rimskivling oftewel zigeunerzwam. Wanneer we weer thuis zijn, duiken we meteen in de paddenstoelengids om ons van alle feiten over deze zwam op de hoogte te stellen. En daarna gaan we op jacht.
De zigeunerzwam heeft een aantal duidelijke kenmerken die hem van andere paddenstoelen onderscheiden, waaronder de poedersuiker of rijp op zijn hoed. Aan deze 'rijp' dankt de paddenstoel zijn Zweedse naam, rimfrost is Zweeds voor rijp.
De oogst van een flinke dosis geluk en twee minuten plukken.
Het schoonmaken is niet al te veel werk.
Even goed doorbakken op 'heet vuur'. In de rechter pan een mix van aardappel en wortel.
Et voilà, een heerlijk paddenstoelengerecht. Zo uit de natuur en - al zeggen we het zelf - bijzonder lekker.
Ja hoor, tuurlijk!!!
BeantwoordenVerwijderenNu had ik al aangegeven dat ik huiverig ben wat betreft het plukken....en nu zetten jullie gewoon wéér een eetbare paddenstoel op jullie blog! ;)
Maarre, inmiddels eens op internet gespeurd en gezien dat we ons maar moeten aansluiten bij Ontario Woodlot Association. Een soort van vereniging die je bij allerhande natuurdingen kunnen helpen zoals: snoeien van oude appelbomen en natuurlijk eetbare paddenstoelen!!!
Dusse, wie weet eten wij ook nog meerdere malen uit eigen bos;)
Hou ons maar op de hoogte, we zijn erg benieuwd...
VerwijderenHoi Ben,
BeantwoordenVerwijderenOok ik ben huiverig voor het plukken en eten van zwammen/paddenstoelen! Kan deze Zigeunerzwam niet vinden in mijn gids. (Paddestoelengids van Europa van Henning Knudsen en Jens H. Petersen) Welke gids gebruiken jullie?
Die mix van aardappel en wortel ziet er ook heel lekker uit!
Groetjes Richt
Hai Richt,
VerwijderenDe rimskivling - of rynkad tofsskivling zoals hij vroeger in het Zweeds heette - luistert naar de Latijnse naam Cortinarius Caperatus. Kijk maar of je deze op internet kunt vinden. Wij gebruiken het boek Svampar i Skog och Mark van Bo Nylén. Een redelijk boek, niet meer dan dat. We zijn nog op zoek naar een echt goed boek. Het grootste deel van onze kennis hebben we in de praktijk via andere mensen vergaard en daarna in boeken of op internet gecheckt. In kleine stapjes en paddenstoel voor paddenstoel zoals uit onze recente blogs daarover blijkt. Huiverig hoef je niet te zijn, maar wel zeker van je zaak voordat je iets eet. Succes!
Met hartelijke groet, Ben & Nicôle