woensdag 10 juni 2015

Fiscaal keuzerecht vervallen

Met ingang van 2015 heb je als in het buitenland woonachtige Nederlander niet meer de mogelijk om er zelf voor te kiezen om door de Nederlandse fiscus als binnenlands belastingplichtige te worden behandeld. Door dit keuzerecht - dat soms ten onrechte werd uitgelegd alsof je als emigrant zelf kon kiezen of je in Nederland of in je woonland belastingplichtig was - bestond de mogelijkheid om in het geval dat je na je emigratie nog in Nederland belastingplichtige inkomens- en/of vermogensbestanddelen had, bij de berekening van de Nederlandse belasting gebruik te maken van diverse heffingskortingen en aftrekmogelijkheden.
 
De keuze om als binnenlands belastingplichtige te worden behandeld was overigens lang niet altijd voordelig. Afhankelijk van de belastingregels van het woonland, de in het belastingverdrag tussen Nederland en het woonland gemaakte afspraken en niet te vergeten de individuele situatie kon deze keuze ook nadelig uitvallen. Het maken van de juiste keuze was dan ook lang niet altijd eenvoudig.
 
Met de invoering van de regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht hoeft niemand zich meer zorgen te maken verkeerd te kiezen. Het zijn vanaf 2015 je persoonlijke omstandigheden (één daarvan is of je over minimaal 90% van je wereldinkomen in Nederland belasting betaalt) die bepalen of je een kwalificerend buitenlands belastingplichtige danwel gewoon buitenlands belastingplichtig bent.
 
Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!