dinsdag 16 juni 2015

Paardenbloemenjam

De bijen hebben ons op een idee gebracht: we gaan de paardenbloemen te lijf. We beperken ons echter niet alleen tot de nectar, wij gaan er met de complete bloemen vandoor. Het is onze bedoeling om daar jam van te maken. Vorig jaar waren we dat ook al van plan, maar toen waren we te laat. Op het moment dat we de bloemen wilden gaan plukken, waren die al uitgebloeid en stonden er alleen nog maar mooie witte pluizenbolletjes in de wei. Nu zijn we echter wel op tijd!


Om te beginnen hebben we flink wat paardenbloemen nodig, volgens het recept dat we volgen exact 300 stuks. We hebben echter geen zin om te tellen, dus houden we het bij 'ongeveer'. We hebben alleen de bloemen nodig, de stelen en blaadjes laten we dus staan. Nadat we de bloemen hebben geplukt, ontdoen we ze van de groene kelkbladeren die de knop van de bloem voor de bloei omsloten. Alles wat overblijft is wit en geel en gaat in een grote pan.


Nu gieten we water op het bloemenmengsel zodat dit net onder water staat. We snijden 1 grote citroen en 2 limoenen in schijfjes en doen deze in de pan. In plaats van de limoenen kun je ook een sinaasappel gebruiken. Dan brengen we het water op een hoog vuur aan de kook en laten het daarna nog 1 uur op middelhoog vuur verder pruttelen. Tijdens het koken doen we het deksel niet helemaal op de pan, zodat er vocht kan verdampen. Vervolgens halen we de pan van het vuur en laten we deze - nu wel met het deksel erop - zo'n twaalf uur met rust.


Dan gieten we het bloemenmengsel door een vergiet. Met een lepel en onze handen drukken we al het vocht eruit. Aan het sap dat overblijft, zouden we volgens het recept ongeveer een kilo suiker moeten toevoegen. Wij hebben minder suiker gebruikt, maar kijk uit dat je niet té weinig suiker toevoegt, anders dikt het sap niet goed in en blijft het vloeibaar. Nu brengen we het sap weer aan de kook om het vervolgens op een laag vuur nog anderhalf uur te laten pruttelen. Daarna ziet de siroop eruit als vloeibare honing. Je kunt testen of de siroop dik genoeg is door een klein beetje op een schotel te scheppen. Als de siroop lang genoeg heeft gekookt, dan dikt deze na enige minuten wachten duidelijk in.



Het eindresultaat: drie potten overheerlijke paardenbloemenjam. Lekker fris en niet te versmaden op onder andere brood, skorpor - typisch Zweedse geroosterde broodjes - en pannenkoeken. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!