donderdag 18 juni 2015

Werk aan de weg - vervolg

Begin deze maand schreef Nicôle over de wegwerkzaamheden die in juni in Laggåsen zouden plaatsvinden. We vroegen ons toen af of de zwaar gehavende 800 meter lange asfaltstrook die door het gehucht loopt nu eindelijk eens door een nieuwe asfaltweg zou worden vervangen. We wachtten het begin van de werkzaamheden in spanning af, maar er gebeurde helemaal niets. Niet op het betreffende weggedeelte tenminste. De aansluitende stukken grusweg werden echter wel netjes door de väghyvel - letterlijk vertaald wegschaaf - onder handen genomen. Op de foto's hieronder kun je zien hoe dat gaat.


De schuif midden onder het apparaat schraapt de toplaag van de weg los...


en doordat een deel van het losgeschraapte grus voor de schuif wordt uitgeschoven, worden alle kuilen in de weg weer gevuld.


De schuif achter het apparaat vlakt de weg uiteindelijk weer netjes uit.


Als de väghyvel voorbij is gekomen, dan ziet de weg er zo uit. Het linkergedeelte van de weg is gedaan, het rechtergedeelte wordt op de terugweg onderhanden genomen.


Na de schraapbeurt door de väghyvel bleef het twee weken stil, maar afgelopen dinsdag barstte het wegwerkgeweld dan toch in alle hevigheid los. De hele dag klonk er vanuit Laggåsen een enorm kabaal en reden de vrachtwagens met grus af en aan. Je raadt het al. Toen we gisteren poolshoogte gingen nemen, was er in Laggåsen geen asfalt meer te bekennen. De versleten asfaltstrook is vervangen door een dikke laag grus en het ziet er naar uit dat dit voorgoed zo zal blijven. En om de weggebruikers op de nieuwe situatie attent te maken, waarschuwt een verkeersbord voor losliggend en opspattend grus.

2 opmerkingen:

 1. Hej

  Dezelfde schraapbeurt gebeurde op de parallelweg naar Uvanå. En in Tyngsjö een paar jaar geleden. Daar is toen een grintbed en een mooie asfaltlaag overheen gekomen. Ik denk dat dit bij jullie ook gebeurt. Ik heb begrepen dat een grusväg in een dorp overlast geeft vanwege stofwolken. Daarom asfalteren ze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. De redenen van het asfalteren zijn ons bekend: het voorkomen van stofwolken en geluidsoverlast. Aan de andere kant is er echter ook een kostenafweging en is het de vraag of de 10 huizen van Laggåsen - waarvan 7 permanent bewoond - het in de ogen van de wegbeheerder nog waard zijn om te asfalteren. Voor de bewoners hopen we uiteraard van wel, maar we vragen het ons af... Uiteraard zullen we over de afloop verslag doen op onze blog. Wij wonen trouwens buiten Laggåsen, hadden geen asfalt en krijgen het dus sowieso niet.

   Met hartelijke groet, Ben & Nicôle

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!