donderdag 23 mei 2013

Oostenrijk versus Zweden

Uiteraard ontkomen we er niet aan om het land van onze dromen - Oostenrijk - en het land waar we naartoe emigreerden - Zweden - op een aantal punten met elkaar te vergelijken. Weet echter wel dat we daarbij verre van objectief zijn en alleen kijken naar enkele dingen die ons opvallen en die voor ons zwaar wegen.

 
Allereerst het uitzicht. Het Oostenrijkse berglandschap met haar prachtige vergezichten wint het wat ons betreft met groot gemak van Zweden waar de hoogteverschillen in een groot deel van het land veel minder zijn. Ook de zorg die er in Oostenrijk aan wordt besteed om het uitzicht in het belang van de toeristenindustrie mooi te houden, is goed voor extra punten. In Oostenrijk is de bosbouwindustrie ondergeschikt aan het toerisme en daarom zul je in dit Alpenland niet snel de enorme kaalgekapte en compleet verwoeste gebieden vinden die in Zweden steeds meer 'normaal' worden. Aan de andere kant loopt er bij ons in het Hoge Noorden een grote verscheidenheid aan wilde dieren letterlijk door de tuin en dat zul je in Oostenrijk weer niet snel meemaken.
 
Vervolgens de rust, onlosmakelijk verbonden met de hoeveelheid mensen die in een bepaald gebied wonen, recreëren, vakantie vieren enzovoort. Wat dat betreft constateren we dat het in Oostenrijk vele malen drukker - en dus veel minder rustig - is dan in Zweden. En alhoewel het de laatste jaren ook daar steeds drukker is geworden, is het gebied in waar wij in Zweden wonen nog steeds een oase van rust vergeleken met de plek waar we ons nu in Oostenrijk bevinden.

 
Ten slotte de vrijheid. In Oostenrijk word je middels een woud van bordjes gebombardeerd met boodschappen over wat er allemaal niet mag: parkeren verboden, honden aan de lijn, geen toegang, privé grond, op de paden blijven, hondenpoep opruimen, kamperen verboden, vuur maken verboden, geen bloemen plukken en ga zo maar door. En om in Oostenrijk in de maatschappij te kunnen functioneren lijkt het ons dat je op alle fronten mee moet doen met de waan van alledag. Met non-confirmisme kom je in dit prachtige land - waar uiterlijk vertoon belangrijk is - niet ver. Tja, en waar blijven wij dan? Gewend als we zijn om te doen en - vooral ook - te laten wat we willen. Meestal tegen de stroom ingaand. En verslaafd aan vuurtje stoken. Nee, wat dat betreft kunnen we ons een leven in Oostenrijk eigenlijk niet meer voorstellen. Alles bij elkaar genomen lijkt Zweden op dit moment veel beter bij ons te passen dan Oostenrijk, dit natuurlijk wel met de kanttekening dat we sinds onze emigratie enorm zijn veranderd.

2 opmerkingen:

  1. Dat was wel te verwachten. Als het Oostenrijk was geworden in plaats van Zweden was het natuurlijk anders geweest. In dit geval toch de juiste keuze gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Alhoewel het paradijs op aarde niet bestaat, kunnen we achteraf wel stellen dat het dunbevolkte noordelijke deel van Zweden ons beter past dan het prachtige Oostenrijk ooit had kunnen doen. Aan de andere kant hadden we als we naar Oostenrijk waren geëmigreerd niet beter geweten...

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!