vrijdag 10 mei 2013

Over schrijven

Eén van de redenen dat we niet bang zijn dat we ons gaan vervelen is het feit dat we alweer enige tijd serieus aan het schrijven zijn. Eind vorig jaar slaagden we er eindelijk in om onze 'schrijfhobby' weer nieuw leven in te blazen. Dat was hoog tijd ook, want na de publicatie van In het Hoge Noorden - het tweede boek over onze emigratie naar Zweden - bleef het akelig lang stil. Daar was overigens een hele goede reden voor, die we in het voorwoord van ons nieuwe boek als volgt hebben verwoord.
 
"Toen we in april 2008 het nawoord bij ons vorige boek schreven, deden we onze lezers de toezegging dat het vervolg daarop binnen afzienbare tijd zou verschijnen. Tevens waren we van plan om in dat vervolg - deel drie van ons emigratieverhaal - de eindnota van onze emigratie naar Zweden op te maken. We wilden een streep onder het verleden zetten, onze landverhuizing evalueren en duidelijkheid over onze plannen en ambities voor de toekomst scheppen. We hadden namelijk de overtuiging dat alle puzzelstukjes van ons nieuwe leven inmiddels zodanig op hun plek lagen, dat we in de herfst van 2009 - wanneer 'deel drie' in onze beleving zou verschijnen - volledig gesetteld op een vastomlijnde toekomst zouden afkoersen.
Niets bleek echter minder waar. Net toen we dachten ons leven op de rit te hebben, begonnen de funderingen onder dat leven één voor één te bezwijken. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar in voldoende rap tempo om tot een allesomvattende herbezinning over ons nieuwe leven in Zweden te leiden. En terwijl we dachten de meest ingrijpende persoonlijke veranderingen van ons leven juist achter de rug te hebben, bleken die nog gewoon vóór ons te liggen. We kwamen in een situatie terecht, van waaruit moeilijk een vervolg op - en onmogelijk een afrondig van - ons emigratieverhaal kon worden geschreven. En daarom bleef 'deel drie' dus uit."

Inmiddels hebben we onszelf op een zodanige manier hervonden dat we in staat zijn het héle verhaal te overzien en op papier te zetten. Het moge duidelijk zijn dat er de afgelopen jaren veel meer is gebeurd dan we op onze blog met de wereld hebben gedeeld, dus stof om over te schrijven is er genoeg. Op dit moment hebben we meerdere boeken in voorbereiding. Daaronder een boek waarin we eerlijk en open de belangrijkste aspecten van onze emigratie naar Zweden zullen evalueren. Dat belooft niet alleen een leuk, maar ook een bijzonder leerzaam boek te worden. Daarnaast zullen we als vervolg op Naar de Noorderzon en In het Hoge Noorden in een aantal delen onze belevenissen van de afgelopen jaren op papier zetten. Uiteindelijk zal deze serie tesamen met het al genoemde boek waarin we de eindnota van onze landverhuizing opmaken ons complete emigratieverhaal vormen. Bovendien hebben we ideeën voor enkele boeken over andere onderwerpen, dus wat dat betreft hebben we voorlopig genoeg te doen.

Ten slotte kunnen we melden dat we de eerste stap van de verwezenlijking van onze schrijfplannen inmiddels hebben gezet. Het langverwachte 'deel drie' heeft de titel Berichten uit Zweden 2007 gekregen en is klaar. Meer informatie daarover volgt later vandaag. Nu zijn jullie - de lezers - aan zet. We hopen dat we voldoende exemplaren van ons nieuwe boek zullen verkopen om ook het verwezenlijken van de rest van onze schrijfplannen te rechtvaardigen. Want alhoewel we schrijven erg leuk vinden, heeft het natuurlijk geen zin om boeken te publiceren die niemand wil kopen. Vooralsnog schrijven we echter vol vertrouwen door!

6 opmerkingen:

 1. Ik kan bijna niet wachten.....de eerste bestelling is binnen !! Zal vanavond even kijken hoe en waar ik het kan bestellen want lezen wil ik het verhaal heeeeel graag.
  Groet uit Eindhoven, charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je enthousiasme!

   Groeten, Ben & Nicôle

   Verwijderen
 2. We proberen zoveel mogelijk van dit soort Zweedse boeken te halen. Ik zag dat het alleen mogelijk is om via een credit card te halen. Ik heb nog een aantal boeken op de wenslijst, het nieuwe boek van Elly Koster, ondertussen in Revsund en dit boek. Eén dezer dagen ga ik jullie boek bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben reuzebenieuwd, houd ook van jullie eerlijke en rechtstreekse schrijfstijl en wil alles weten van jullie verhuizing en verblijf in Zweden, dus ja, ik ga het boek bestellen en kijk reikhalzend uit naar ieder vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor deze mooie woorden!

   Groeten, Ben & Nicôle

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!